Patrząc na półkę sklepową z płynami do mycia naczyń, możemy odnieść wrażenie, że jest na niej już niemal wszystko. Wybór jest naprawdę szeroki. Możemy wybrać płyny w postaci żelu i balsamu. Każdy z nich w niezliczonej gamie zapachów, litraży, kolorów, sposobów dozowania. Czy różnią się między sobą czymś szczególnym? A może są to niemal te same produkty, tylko w różnych opakowaniach? Oczywiście niesamowicie ważna w płynie do naczyń jest obecność i dobranie odpowiednich związków powierzchniowo czynnych, które odpowiadają za skuteczność usuwania tłuszczu i innych zabrudzeń. Co ciekawe, na zdolność myjącą płynu wpływa także jego konsystencja. Znane nam płyny dostępne na rynku, niejednokrotnie przypominają żele i charakteryzują się wysoką lepkością. Jednak to właśnie w roztworze o niższej lepkości cząsteczki mają większą swobodę ruchu i łatwiej jest im się przemieszczać. Dzięki temu w produktach o konsystencji wody, cząsteczki myjące mają lepsze warunki do spełniania swojego zadania.